Gerçek Kökenini Öğrendiğinizde Etimolojiye Aşık Olacak ve Aklınızı Açacak Harika Sözler
Tüm dünyada kullanılan binlerce kelimenin nereden geldiğini inceleyen bilime ‘etimoloji’ denir. Twitter’da yer alan Etimoloji sayfası, kökenlerini, günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız ve neredeyse unutulmaya yüz tutmuş sıra dışı sözcüklerle ve bu sözcüklerin ardındaki hikayeleri insanlarla paylaşıyor.
Kökenleriyle ufkunuzu sonsuzluğa açacak bilgilere ulaşabileceğiniz yeni kelimelere hoş geldiniz! ?
Kaynak:Etimoloji Twitter sayfası
Etimoloji, diğer adıyla etimoloji, bir kelimenin kökenini, hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdiği dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
Günlük hayatımızda bazen kullandığımız bazen de unuttuğumuz kelimelerin ilginç kökenlerini Twitter’ın Etimoloji sayfasında paylaşan Erhan İdiz, kendini kelimelere ve edebiyata adamış bir yazar.
1. Kaşe; kalabalığın bir yerde toplanması, yığılması demektir. Dilimize Arapçadan giren kelime bela ile eş anlamlıdır. Kelimenin köküne indiğimizde ise bizi gerginlik ve acı anlamları karşılar.
2. Tuz günümüzde bol olmasına rağmen, geçmişte en değerli varlıklardan biriydi.
3. Teassur, yanlara doğru özlem duymaktır. Arapça haser “yakılıp yakılmak” kelimesinden gelen tahassur; Kişinin elde etmek istediği şeye duyduğu derin özlemdir.
4. Takıntı; küçük, değersiz borç demektir. Eskiden bir şeyin önemsiz kısmı için kullanılan saplantı kelimesi zamanla hastalıklı bir müsamahaya dönüştü.
5. Bengisu; ölümsüzlük suyu hayattır. Eski Türkçe’de bengi, “ölümsüz, ebedî” kelimesinden gelir. Bengisu’nun tadına bakan ölümsüz oluyor.
6. Leydi, Türkçe “bir hanın kraliçesi, karısı veya kızı” kelimesinden türemiştir.
7. Kedi kelimesi muhtemelen Eski Mısır’daki “Kaute” kelimesinden gelmektedir. Bunlar Türk halklarında bulunan kedilerdir.
8. Zulüm, karanlık demektir. Dilimize Arapçadan giren kelime, Akadca sulmu “kara” ile tamamen aynı kökten gelmektedir.
9. Gork; Zevk gösteriş demektir. Göz alıcı ve gösterişlidir. Unutulan eski sözlerimizden biridir.
10. Uşak; eş, sevgili, birlikte yürüyen kişi. Eski Türkçede kullanılan kelime yoldaş, yol arkadaşı anlamlarına da gelmektedir.